Bilförsäkringen är uppdelad i tre delar. Trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Den förstnämnda kompenserar dig ekonomiskt om antigen du, en medpassagerare eller någon annan i trafiken skulle råka ut för en skada. Trafikförsäkringen är obligatorisk för alla som äger en bil. Halvförsäkringen är en tilläggsförsäkring som ersätter dig vid stöld, brand eller bärgning. Den gäller också för vissa delar på bilen (läs försäkringsbolagets villkor). Helförsäkringen innebär att du får ersättning för samtliga skador på bilen, både vid krock eller om du skulle råka förstöra något själv.

Vad kostar en bilförsäkring?

Det är svårt att avgöra hur mycket just din bilförsäkring kommer att kosta. Det är nämligen många faktorer som spelar in. Lever du i en storstad blir bilförsäkringen en betydligt dyrare historia jämfört med om du hade bott ute på landsbygden. Detta på grund av att risken för att råka ut för stöld eller skadegörelse är större i en storstad. Åldern på personen som tecknar försäkringen är också något som försäkringsbolaget tar med i beräkningarna. Enligt statistik orsakar nämligen yngre bilförare fler olyckor jämfört med äldre förare. Har du en sportbil med många hästkrafter får du också vara beredd på att punga upp en hel del stålar för bilförsäkringen. Större motor – dyrare bilförsäkring. Undviker du skador flera år i rad erhåller du också en viss rabatt på premien till trafikförsäkringen. Efter sex skadefri år har du uppnått maximal bonus.

Vilket bolag erbjuder bäst bilförsäkring?

Till och börja med kan vi säga att det ofta blir billigast att samla alla försäkringar hos
ett och samma försäkringsbolag. Många bolag erbjuder nämligen en mängd- eller kombinationsrabatt. Är du dock inte nöjd med vad ditt nuvarande försäkringsföretag erbjuder för bilförsäkring ska du självklart börja titta på andra alternativ. Att säga vilken bilförsäkring som passar just dig är dock inte enkelt, eftersom att det kan skilja sig en hel del mellan de olika bolagen.

Har du fyllt 24 år och är ute efter ett prisvärt alternativ kan det vara läge att ta en titt på Netviq. De är en relativt ny aktör på marknaden som erbjuder mycket prisvärda bilförsäkringar. Du väljer själv vilka tilläggsförsäkringar som ska ingå och bestämmer din egen självrisk.  Du kan alltså själv påverka priset till stor del. Netviq finnas endast på nätet, vilket många kanske tycker är ett minus – men det är också en av anledningarna till varför de kan pressa priserna så mycket som de gör.

Att vara över 24 år en klar fördel vid tecknande av bilförsäkring, men det finns alternativ även för de som är yngre. Är du nyss fyllda 18 är förmodligen Trygg-Hansa eller Folksam det bästa valet. Men har du möjligheten rekommenderar vi dig som är under 24 år att skriva bilförsäkringen på någon som är äldre. Kanske har du en snäll mamma eller pappa?