Skulle du någon gång i livet bli av med jobbet kan det vara värt att ha tecknat en inkomstförsäkring. Visserligen erbjuder A-kassan ekonomiskt stöd vid arbetslöshet, men tyvärr räcker det inte långt för många. Framför allt inte för personer som går från en hög månadsinkomst till ingen lön alls. Vanligtvis är nämligen utgifterna större när det gäller höginkomsttagare.

Om du väljer att teckna en inkomstförsäkring får du hela 80% procent i ersättning av den lön du har haft. Detta gäller så länge du inte tjänar över 80 000 kr före skatt. Med A-kassan får du ut max 11 000 kronor per månad, vilket motsvarar 80% av en månadslön på 18 700 kr.

Vi förenklar det hela ytterligare. Om du har 30 000 kr i månadslån efter skatt får du maximalt ut 11 000 kr från A-kassan. Med en inkomstförsäkring får du ut hela 24 000 kr i månaden. En väsentlig skillnad.

Teckna inkomstförsäkring i god tid

För att få teckna en inkomstförsäkring finns det vissa villkor som du måste uppfylla. Först och främst måste du vara boende i Sverige. Du får heller inte vara äldre än 55 år. Ett annat krav är att du är med i A-kassan.

Kvalifikationstiden för att ha möjlighet att utnyttja din inkomstförsäkring är 12-18 månaden. Under den tiden måste du ha en fast anställning samtidigt som du inte får bli varslad om uppsägning. Med andra ord bör du teckna en inkomstförsäkring i god tid – inte mitt under rådande lågkonjunktur.